Lennot Vaasa - Gdansk

Useful information about the flight Vaasa - Gdansk

Gdansk - pittoreski kaupunkilomakohde merenrannalla

Gdansk on historiallinen kaupunkilomakohde Itämeren rannikolla. Kompaktin kokonsa vuoksi se on erinomainen lomakohde lyhyille viikonloppumatkoille. Pidempään kaupungissa oleskeleville myös kaupungin lähiseutu tarjoaa paljon nähtävää.

Festivaaleja ja uimarantoja 

Paras aika Gdanskin matkalle on toukokuusta lokakuuhun. Rantakohteena kaupunki on parhaimmillaan kesäkuusta syyskuuhun.

Pääsiäisen aikaan maalis- tai huhtikuussa Gdanskin valtaavat näyttävät pääsiäiskulkueet. Kesäkuussa kaupungissa järjestetään viisipäiväinen Feta -katuteatterifestivaali. Heinäkuun loppupuolelta elokuuhun Puolan suurin ulkoilmatapahtuma, Dominikaanimarkkinat, vetää kaupunkiin kymmeniätuhansia päivittäisiä vierailijoita. Kolmiviikkoisen tapahtuman aikana kaupungissa on lukuisia teatteriesityksiä, markkinakojuja, konsertteja, urheilukilpailuja ja ilotulituksia. Loka- ja marraskuun aikana jazz-musiikin ystävät löytävät itsensä Jazz Jantar-festivaaleilta. 

Edullisia ravintolaillallisia ja kauniita päiväretkiä

Gdansk on hintatasoltaan huomattavasti Suomea edullisempi. Esimerkkinä edullisimmillaan ravintolaillallisen saa noin 25 zlotylla. Olut maksaa ravintolassa noin seitsemän zlotya, ja limu noin neljä zlotya.

Paikallinen erikoisuus on pirog (joskus myös 'pirozhki'). Se kätkee sisälleen joko suolaisia tai makeita täytteitä. Maistamisen arvoisia ovat myös perunapannukakut sekä vohvelit erilaisilla täytteillä. Kesäaikaan vohveleita saa katukojuista. Alkoholin nauttiminen julkisesti on kiellettyä. 

Päiväretkellä kannattaa käydä esimerkiksi Hel-niemellä. Noin kahden tunnin laivamatkalla voi ihailla kauniita maisemia. Gdansk on osa kolmoiskaupunkia, johon kuuluvat myös Gdynia ja Sopot. Jälkimmäinen on suosittu rantalomakohde niin paikallisten kuin turistien keskuudessa. 
 

Noin puolessatunnissa lentokentältä keskustaan 

Lentokentältä pääsee suoraan keskustaan Airport Shuttle-bussilinjalla. Matka maksaa noin 10 zlotya ja kestää suunnilleen 30 minuuttia. Edullisemmin kentältä keskustaan pääsee paikallisbussilinjalla 210. Noin kolmen zlotyn hintaisen bussilipun voi ostaa pysäkin lähellä olevasta automaatista, ja se leimataan kyytiin noustessa. Matka kestää noin 30 - 40 minuuttia. Lentokentältä on myös PKM-junayhteys Gdansk Wrzeszcz -asemalle, josta on lyhyt yhteys päärautatieasemalle. Noin 3,50 zlotyn hinataisella junayhteydellä matka kestää noin 20 minuuttia.

Kaupungissa liikkuminen on edullista julkisen liikenteen kulkuvälineillä. Paikallisliikenteeseen kuuluvat SKM- ja PKM-lähijunat, bussit, raitiovaunu ja kesäisin lauttaliikenne. Kertalipun hinta tunnin vaihto-oikeudella on noin 3,60 zlotya, ilman vaihto-oikeutta noin kolme zlotya, ja lauttamatkan hinta on suunnilleen 10 zlotya. Päivälippu maksaa noin 12 zlotya. Lippu kannattaa ostaa automaatista, ja se pitää muistaa leimata itse. Varaathan lipun ostoa varten tasarahan. 

Majoittuminen kustantaa halvimmillaan noin 40 zlotya hostellin usean hengen dormissa. Hotellit ovat yöltä henkilöä kohden noin 180 zlotyn molemmin puolin. Isommille ryhmille suositeltava yöpymisvaihtoehto ovat lomamökit.