Lennot - Istanbul

Istanbul travel tips

Lomamatkalle kiehtovaan Istanbuliin

Upean Istanbulin historia ulottuu aikaan ennen ajanlaskumme alkua ja kaupunki tarjoaakin matkaajalle monenlaista upeaa nähtävää ja koettavaa. Turkin suurimman kaupunkin omalaatuinen, historiaa huokuva ilmapiiri tekee siitä mitä mainioimman matkakohteen uusia kokemuksia kaipaavalle matkaajalle.

Miellyttävä ilmasto ja upeita juhlia

Istanbulin keskikesä voi olla hyvinkin helteinen ja talvet kaupungissa melko kylmiä, joskin lämpimämpiä kuin Suomessa. Miellyttävimmillään Istanbulin ilmasto on toukokuusta lokakuuhun.

Kaupungissa on juhlatunnelmaa esimerkiksi touko- ja lokakuissa, sillä maassa vietetään 19. toukokuuta Atatürkin päivää ja 29. lokakuuta tasavallan päivää. Vuosittain vietetään paastokuukauden, ramadanin, päättävää Id al-Fitr-juhlaa, joka on yksi islamilaisen kalenterin tärkeimmistä tapahtumista. Juhlan ajankohta vaihtelee, sillä käyttämämme gregoriaaninen kalenteri ja islamilainen kalenteri eivät mene ajallisesti yksiin. 

Edullista syömistä ja paljon nähtävää

Turkkiin viisumia ei tarvita alle 90-päivän lomamatkoille, mutta rokotteiden ottamista a-hepatiittia, jäykkäkouristusta ja kurkkumätää vastaan suositellaan.

Hintatasoltaan Istanbul on Suomea edullisempi ja etenkin ulkona syöminen on kaupungissa edullisempaa kuin Suomessa. Huomattavaa on myös se, että kaupungin toreilla tuotteiden lähtöhinta on usein ylihinnoiteltu, sillä tinkiminen on paikallinen tapa. Ethän siis unohda neuvotella hinnasta ennen ostopäätöksen tekemistä! 

Istanbulissa on paljon mielenkiintoisia ja tunnettuja nähtävyyksiä, kuten Sininen moskeija, Hagia Sofia, Topkapin palatsi, Suuri basaari, Taksimin aukio ja Galatan torni. Matkaajan kannattaa myös ottaa lautta jollekin kaupungin edustalla olevista Princes Islands-saarista. Saariryhmän pääsaari on kuuluisa hevoskärryistään. 

Hyvä julkinen liikenne ja paljon majoitusvaihtoehtoja

Matka Atatürkin lentokentältä Aksarayn asemalle sujuu kätevästi metrolinjalla M1, metrolipun hinta on noin 4 TRY. Taksimin aukiolle puolestaan pääsee HAVATA-shuttlebussilla, joka maksaa noin 11 TRY. Taksin hinta Taksimiin on noin 60 TRY.

Istanbulissa on paljon eri hintaluokkien majoitusvaihtoehtoja. Yön hinta hostellissa tai B&B:ssä alkaa noin 30 TRY:stä. Hotellit ovat hostelleja kalliimpia. Suosituimpia alueita majoittua ovat Sultanahmet/Eminön ja nuorten suosima Beyoğlu, jossa sijaitsevat suurin osa kaupungin vapaamielisistä kapakoista.

Istanbulin julkisen liikenteen verkosto on kattava ja edullinen. Kaupungissa pääsee liikkumaan bussilla, metrobussilla, minibussilla, metrolla ja raitiovaunulla sekä lauttaliikennettä hyödyntäen. Kaupungissa kannattaa käyttää ladattavaa Istanbulkartia. Vaikka taksi onkin muita liikkumisvaihtoehtoja kalliimpi, ovat taksimatkatkin huomattavasti edullisempia kuin Suomessa.