Lennot - Varsova

Varsova travel tips

Huokea Varsova

Puolan pääkaupunki Varsova on suosittu matkakohde itäisessä Euroopassa. Hintatasoltaan se on paljon halvempi kuin Suomi, ja lisäksi suurikokoisessa Varsovassa on lähes ympäri vuoden erilaisia musiikki- ja elokuvatapahtumia. Turisteille erityisen kiinnostava kohde on Varsova historiallinen vanhakaupunki.

Kaupunki täynnä juhlaa!

Varsovan ilmasto on miellyttävimmillään toukokuun ja lokakuun välissä, joten matka kannattaa suunnitella tälle ajanjaksolle.

Kaupungissa pidetään paljon musiikkitapahtumia etenkin kesäaikaan. Pääsiäisen aikoina Varsovassa järjestetään Ludwig van Beethovenin musiikkifestivaalit ja kesäkuussa Mozart-festivaali. Kesällä paikkansa löytävät myös ilmaiset Chopin konsertit Lazienkin puistossa.

Keskikesää juhlitaan Varsovassa 23.-24.6 ilotulitusten ja katukonserttien merkeissä. Kesälauantaisin ja -sunnuntaisin Podzamczen elämyspuistossa järjestetään valo- ja vesielementeistä muodostettuja näytöksiä, joihin on ilmainen sisäänpääsy.

Juhlat eivät rajoitu kuitenkaan vain kesään, sillä syyskuussa juhlitaan Varsovan syksyä niin ikään festivaaleilla, ja lokakuussa kaupungissa juhlitaan muun muassa jokavuotisia elokuvafestivaaleja sekä jazzfestivaaleja.

Edullista lomaa

Eläminen Varsovassa on huomattavasti edullisempaa kuin Suomessa. Puolan valuutta on Puolan sloty (PLN). Esimerkiksi olut maksaa Varsovassa noin 8 PLN ja ravintola-annos suurinpiirtein 40 PLN. Myös alkoholi- ja tupakkatuotteet ovat paljon halvempia Suomeen verrattuna, mutta kannattaa muistaa, että alkoholin nauttiminen julkisilla paikoilla on katolisessa Varsovassa kielletty. Muista tarkistaa paikallisen valuutan kurssi suhteessa euroon ennen matkalle lähtöä. 

Aikaero Suomen ja Puolan välillä on yksi tunti, sillä Puola kuuluu Keski-Euroopan aikavyöhykkeeseen. Kellot on siis syytä siirtää paikalliseen aikaan maahan saapumisen jälkeen, jolleivat ne tee sitä automaattisesti. 

Varsovasta voi helposti tehdä myös päivretkiä. Helppojen kulkuyhteyksien päässä sijaitsee esimerkiksi Kampinosin kansallispuisto, jossa voi päästä näkemään erilaisia eläimiä ja kävellä luonnon rauhassa. Kansallispuistoon on matkaa 15 kilometriä Varsovasta, ja sinne pääsee helposti ja edullisesti paikallisbussilla. Lisää vinkkejä retkien suunnitteluun voi kysellä kaupungin useista turisti-infopisteistä. 

Helposti minne vaan

Vanhassakaupungissa välimatkoista suoriutuu hyvin jalan, mutta Varsovan julkiseen liikenteeseen kuuluu lähijuna, metro, bussi ja raitiovaunu, joilla pidemmät matkat taittuvat rattoisasti ja edullisesti. Myös taksit kuuluvat katukuvaan, mutta niiden kanssa kulkeminen on hieman kalliimpaa. Esimerkiksi metron tai bussin matkalipun hinta määräytyy erilaisten vyöhykkeiden mukaan. Matkalippu alle 20 minuutin matkalle maksaa noin 3,4 PLN. Joukkoliikenteeseen on saatavilla myös ryhmä- ja viikonloppulippuja. Sekä erityisesti turisteille räätälöityjä lippuja. 

Lentokentältä Varsovan keskustaan pääsee nopeimmin julkisen liikenteen kulkuneuvoilla, metrolla tai taksilla, joiden avulla matka taittuu noin 20-25 minuutissa. Kaupunkiin pääsee myös bussilla, mutta matkan kesto on noin 30-45 minuuttia. Lentoasemalla on taksitolppa, josta voi tarpeen tullen napata taksin kaupunkiin. Taksilla kulkeminen on kuitenkin huomattavasti kalliimpi ja ruuhka-aikaan usein myös hitaampi liikkumismuoto. Lisäksi matkan hinnasta on syytä neuvotella kuskin kanssa jo etukäteen.

Yöpymisvaihtoehtoja Varsovassa on paljon. Kaupungissa vierailevia palvelevat edulliset hostellit ja B&B:t, hotellit ja vuokramökit. Hostellissa yöpyy alkaen noin 35 PLN hintaan ja keskimääräisesti kolmen tähden hotellin hinta yöltä on noin 250 PLN. Lomamökit ovat vuokrattavissa suurinpiirtein alkaen 170 PLN/yö.