Kaupunki Masovian alangolla

Puolan pääkaupunki Varsova on Euroopan kahdeksanneksi suurin kaupunki. Sitä ympäröi Masovian alanko. Päiväretkelle kannattaa lähteä Kampinosin luonnonpuistoon, jossa voi nähdä eläimiä luonnon helmassa. Puisto sijaitsee noin 15 kilometrin päässä kaupungista ja sinne pääsee helposti bussilla. Kesällä matkustavan kannattaa perjantai- ja lauantai-iltaisin suunnata Podzamczen elämyspuistoon, jossa ilmaisella sisäänpääsyllä pääsee ihailemaan vesi- ja valoelementeistä rakennettuja näytöksiä. 

...

Milloin matkustaa?

Varsovan ilmasto on parhaimmillaan toukokuusta lokakuuhun, joista lämpimintä aikaa ovat keskikesän kuukaudet kesäkuusta elokuuhun.

Varsovassa on klassisesta musiikista pitäville monia tilaisuuksia nauttia musiikista festivaalien merkeissä, kuten pääsiäisenä järjestettävät Ludwig van Beethovenin festivaalit ja Mozart-festivaali kesäkuussa. Kesäaikaan järjestetään myös Laziensin puistossa Chopin-konsertteja, jotka ovat ilmaisia, ja syyskuussa vuorossa on Varsovan syksy-musiikkifestivaali. Muita juhlia ovat Varsovassa vietettävä keskikesän juhla "Noc Swietojanska" 23. - 24. kesäkuuta, jota juhlitaan konsertein, katujuhlin ja ilotulituksin sekä lokakuussa vietettävät elokuva- ja jazzfestivaalit. 

...

Mitä ottaa huomioon?

Ennen lomatunnelmiin virittäytymistä on hyvä tietää, että alkoholin nauttiminen yleisillä paikoilla on Varsovassa kielletty. Käynti valuutanvaihtotoimistossa on myös paikallaan, sillä Varsovassa on käytössä Puolan zloty (PLN). Aikaeroa Suomen ja Puolan välillä on yksi tunti. 

Elintaso on Puolassa huomattavasti edullisempaa Suomeen verrattuna. Esimerkiksi ruoka-annos ravintolassa maksaa noin 40 PLN. Olut maksaa noin 8PLN ja limsa noin 4 PLN. Myös alkoholi- ja tupakkatuotteet ovat hyvin edullisia. 

...

Asuminen ja liikkuminen

Lentokentältä kaupunkiin pääsee bussilinjoilla 175 ja 188 päiväsaikaan ja öisin linjalla N32. Matka kestää noin 30-45 minuuttia ja hinnaksi tulee noin 4,4 PLN. Metrolinjoilla S2 ja S3 matkan taittaa noin 20-25 minuutissa suurin piirtein samaan hintaan. Taksilla matka kestää suunnilleen 25 minuuttia ja hinta on noin 40 PLN.

Varsovassa on mukavasti yöpymisvaihtoehtoja. Hostelleissa ja B&B-paikoissa yöpyminen on edullisinta. Yö maksaa alkaen noin 35 PLN henkilöltä. Kolmen ja useamman tähden hotellit veloittavat alkaen noin 250 PLN yöltä per henkilö. Myös lomamökkejä on tarjolla vuokrattavaksi noin 170 PLN hintaan yöltä. 

Varsovaa kattaa laaja julkisen liikenteen verkosto, johon kuuluu metro, bussi, raitiovaunu sekä lähijuna. Lipun hinta määräytyy vyöhykkeittäin, mutta usein turistille oleellinen on vain vyöhyke 1. Alle 20 minuutin matkalle kelpaava lippu maksaa noin 3,40 PLN ja kertalippu joka on voimassa vyöhykkeellä yksi 75 minuutin ajan, maksaa noin 4,40 PLN. Kertalippu 1 & 2 vyöhykkeelle on vuorostaan voimassa 90 minuuttia ja maksaa noin 7 PLN ja päivälippu on noin 15 PLN. Vanhassakaupungissa pystyy kuitenkin kävelemään ja taksi tulee varsin kalliiksi, sillä sen lähtötaksa on 8 PLN ja jokaisesta lisäkilometrista tulee hintaa lisää noin 3 PLN.

...