Lennot - Maarianhamina

Maarianhamina travel tips

Unelmien pyöräilykohde ja paljon muuta

Ahvenanmaa tunnetaan punaisista teistä, joita pyöräillessä voi tutustua vaihteleviin saaristo- ja maaseutumaisemiin. Ahvenanmaa on autonominen saaristoalue, joka kuuluu Suomelle, mutta sen väestö on pääasiassa ruotsinkielistä. Lähes puolet Ahvenanmaan asukkaista asuu Maarianhaminassa. Pääkaupunki onkin Ahvenanmaalla myös ainut kaupunki ja siten hallinnollinen keskus. Elämänmeno on Ahvenanmaalla tunnetusti letkeää, ihmiset ystävällisiä ja hyväntuulisia. Pyöräily ei ole ainoa liikkumismuoto, vaan Ahvenanmaalla on hauska myös patikoida, kiipeillä ja nauttia merellisestä luonnosta.

Itse toteutin ruotsinkirjan mieleeni syövyttämän haaveen viime kesänä ja poljin saaren ympäri ystävieni kanssa. Mikäli pyöräilyretki on sinunkin unelmasi, kannattaa reitti ja majoittuminen selvittää hyvin ennalta. Siten pystyt paikan päällä keskittymään vain maisemiin ja pyörien rullaavaan, rentouttavaan liikkeeseen. Pyörää ei useimmiten kannata raahata mukana, vaan vuokraaminen on helpompaa ja varsinkin lyhyellä lomalla edullista.

Mitä, miksi, milloin Maarianhaminassa?

Maarianhaminassa kesää kukittavat monet kulttuuritapahtumat, kuten jazz-, urku- ja kulttuurifestivaalit. Juhannuksena pääset kokemaan suomenruotsalaisen juhannusmastoperinteen aidoimmillaan. Elokuun kulttuuriyö on hieno tapa siirtyä kesästä syksyä kohti. Syksyllä voit tutustua kaupunkiin kirjaimellisesti juosten, kun maraton-juoksukilpailu kajahtaa käyntiin lokakuussa. 

Varaudu saaristolaiselämään ja sen vaihteleviin olosuhteisiin

Vaikka Ahvenanmaa onkin Manner-Suomeen verrattuna ilmastoltaan leuto, saaristo on kuitenkin lähes aina tuulinen. Sateeseen ja tihkuun kannattaa varautua kosteuttapitävällä "Gore Tech"-varustuksella, mikäli aiot urheilla loman aikana. Huonon sään sattuessa saaristolaisuutta pääsee kokemaan myös sisätiloissa esimerkiksi merenkulkumuseossa tai 1990-luvulla rakennetussa Pommern museolaivassa.

Lomaa suunnitellessa huomioi "punainen käärme"

"Röde Orm" -bussilinja kulkee lentokentän ja kaupungin väliä suhteellisen epäsäännöllisesti. Lentokenttä sijaitsee Jomalassa, kolmen kilometrin päässä Maarianhaminan keskustasta. Mikäli et halua tutkia paikallista julkista liikennettä, Ålands Taxi, Mariehamns Taxi, Jomala Taxi, Holmqvists Taxi ja Din Taxi på Åland -taksiyhtiöt päivystävät saapuvien aulan ulkopuolella sijaitsevalla taksitolpalla.

Maarianhamina on pieni kaupunki, jossa liikkuu suhteellisen näppärästi myös kävellen. Jos haluat kuitenkin nähdä muuta Ahvenanmaata, pyöräily on kätevin tapa liikkua, sillä autoilu ei ole yleistä. Taksilla liikkuminen on kallista ja Röde Ormen eli "punaisen käärmeen" bussit kulkevat neljää linjaa myös kaupungin sisällä.

Kaupungissa on huomattava määrä majoitusvaihtoehtoja. Hotellihuone kahdelle maksaa suunnilleen 70 euroa. Leirintäalueet ovat edullisempia.