Lennot Tampere - Maarianhamina

Useful information about the flight Tampere - Maarianhamina

Kahden valtion väliasema

Ahvenanmaan ainoa kaupunki ja hallinnollinen pääkaupunki Maarianhamina on tunnettu ennen puutalokaupunkina. Vanhat puutalot kuitenkin joutuivat väistämään liike- ja kerrostalojen tieltä 1960- ja 70-luvuilla. Vanhoja puutaloja löytyy kuitenkin vielä keskustan eteläosasta. Lähes puolet Ahvenanmaan asukkaista asuu kaupungissa. Autolautalla pääsee Västerhamnista eli Länsisatamasta Helsinkiin, Turkuun, Tukholmaan, Kapellskåriin sekä Tallinnaan. Kaupunki onkin kautta aikojen ollut tunnettu laivanvarustamo- ja merenkulkukaupunki. Nimensä, joka tarkoittaa Marian satamaa, kaupunki on saanut aikoinaan Venäjän keisari Aleksanteri toisen puolison Maria Aleksandrovan mukaan. 

Milloin matkustaa?

Maarianhaminan ilmasto on hyvin samankaltainen kuin Suomessakin, vaikkakin leudompi verrattuna Suomen pohjoisiin osiin. Pohjanlahti tuo ilmastoon tuulen ja sateen, joka johtuu meri-ilmaston vaikutuksesta. 

Maarianhaminan vuotuiset tapahtumat ovat suurimmaksi osaksi kulttuuriaiheisia, kuten elokuussa järjestettävä Maarianhaminan kulttuuriyö, vuotuiset jazz-, urku- ja kulttuurifestivaalit sekä paljon muita ympäri vuoden järjestettäviä tapahtumia. Sen lisäksi joka vuosi lokakuun lopussa järjestetään Maarianhaminan maratoni. 

Mitä tietää ennakkoon?

Itsenäinen saaristoalue, josta Ahvenanmaa koostuu, kuuluu Suomelle. Kuitenkin suurin osa väestöstä on ruotsinkielisiä, joten ruotsin taitoja voi olla hyvä verestää ennen matkaa.

Kaupunki ja sen lähialueet tarjoavat monenlaisia ulkoiluvaihtoehtoja, kuten patikointia, pyöräilyä ja kiipeilyä. Merenkäynnistä kiinnostuneille vierailun arvoinen on muun muuassa Ahvenanmaan merenkulkumuseo sekä kaupungin länsisatamassa oleva historiallinen Pommern-museolaiva, joka on rakennettu 1900-luvulla. Muita nähtävyyksiä ovat Ahvenmaan museo, Pyhän Yrjön ja Martin kirkot sekä kaupungin kirjasto ja vanha kansakoulu. 

Mitä tietää paikan päällä?

Lentoasema on Jomalassa, joka sijaitsee kolmen kilometrin päässä Maarianhaminasta. Saapuvien aulan ulkopuolella on taksitolppa, jolla päivystyvät Ålands Taxi, Mariehamns Taxi, Jomala Taxi, Holmqvists Taxi ja Din Taxi på Åland -taksiyhtiöiden autot. Myös bussilla pääsee kulkemaan matkan, Röde Orm-bussilinja kulkee kentän ja kaupungin väliä, mutta aikataulu kannattaa selvittää etukäteen, sillä linja kulkee epäsäännöllisesti. 

Kaupungin pienestä koosta huolimatta majoitusvaihtoehtoja on useita. Leirintäalueet ovat edullisimpia, mutta hotellihuoneen saa alkaen noin 70 eurolla per yö. Kaupungissa pystyy helposti liikkumaan kävellen tai pyörällä. Autoja ei juurikaan kaupungissa näe. Neljä Röde Orm- bussilinjaa kulkevat kaupungissa ja niillä pystyy liikkumaan hyvin. Taksilla kulkeminen puolestaan tulee kalliiksi.