Satumainen ja jättiläismäinen Pietari

Venäjän eurooppalaiseksi suurvallaksi nostanut Pietari Suuri perusti Pietarin kaupungin, joka nimettiin samannimisen apostoli Pietarin mukaan. Pietarin pääkaupunkiaika, vuosina 1712 - 1918, oli venäläisen kulttuurin kultakautta, jonka tunnetuimpia edustajia ovat kansallisrunoilija Pushkin ja kansalliskirjailija Dostojevski. Pinta-alaltaan muun muassa New Yorkia suurempi Pietari on maailman pohjoisin miljoonakaupunki. Olemukseltaan metropoli muistuttaa Roomaa, Venetsiaa ja Pariisia. Länsimaiset vaikutteet ovat kulkeutuneet Venäjälle Pietarin kautta ja useat näkevät kaupungin edelleen Venäjän johtavana kulttuurikaupunkina.

...

Älä unohda viisumia! 

Toukokuusta lokakuuhun on lämpimintä. Vaikka talvet ovat leudompia kuin muualla Venäjällä, Pietarin sijainti meren ja Neva-joen rannalla sekä entisen suoalueen päällä tekee talvista kylmiä. Tammikuun alku, huhtikuun pääsiäissunnuntain Kristuksen ylösnousemusjuhla, toukokuun alkuviikot, 12.6. vietettävä kansallispäivä sekä elokuu ovat juhla- ja loma-aikaa kaupungissa. Tarkistathan kauppojen ja ravintoloiden aukioloajat, jos olet matkustamassa kaupunkiin juhlapyhän aikaan. 

Venäjälle matkustettaessa tarvitaan passi ja viisumi poikkeuksina alle kahden päivän viisumivapaat risteilyt. Viisumin edellytyksenä on virallinen todistus majoituksesta. 

...

Pietarissa katukivetkin ovat historiaa

Pietarissa toimii monia tuttuja suomalaisia yrityksiä. Kaupungin hintataso on huomattavasti halvempi kuin Suomessa, se on selvästi toista venäjäistä metropolia, Moskovaa, edullisempi. Mutta myös ökykalliita luksustuotteita on tarjoilla esimerkiksi tarkoin vartioidussa DLT-luksustavaratalossa, jossa vain miljonäärit käyvät ostoksilla. Maailman ylellisimmät tuotteet löytyvät osoitteesta 21-23 Bolshaya Konyushennaya. Pietarissa majoitus kannattaa varata mahdollisimman läheltä Nevski prospektin Talvipalatsin puoleista päätyä. Sieltä löytyy kaikenhintaisia majapaikkoja, valtavasti nähtävyyksiä, kauppoja ja ravintoloita. Toinen suositeltava alue on Moskovan rautatieaseman seutu lähellä Pl. Vosstanija-aukiota. Talvipalatsissa ovat esillä mittavat Eremitaašin taidekokoelmat. Satumaiset Iisakinkirkko, Verikirkko ja Kazanin katedraali sijaitsevat kävelyetäisyyden päässä toisistaan. Iisakinkirkosta avautuvat kaupungin komeimmat näköalat. Iisakinkirkon kultakupoliin on käytetty yhteensä noin sata kiloa kultaa. Pietari-Paavalin katedraaliin on haudattu kaikki Venäjän tsaarit Pietari Suuresta alkaen. Museoita kaupungissa on kaikkiaan yli 200. Venäjän Versailles'na tunnetun Pietarhovin loisteliaat palatsit sijaitsevat 30 kilometrin päässä Pietarin kaupungista.

...

Valkeiden öiden kaupungissa liikkuminen

Lentoasemalta pääsee busseilla 39 ja 39A ja noin RUB 900-1000 hintaisella taksikyydillä Moskovskayan metroasemalle. Halvalla ja nopealla metrolla liikkuva välttää Pietarin alituiset ruuhkat. Raitiovaunujen lisäksi Pietarissa on valtavasti johdinautoja, linja-autoja ja minibusseja, jotka kuljettavat vain RUB 25:lla ympäri kaupunkia. Yöaikaan taksi on turvallinen, mutta Neva-joen sillat suljetaan silloin ainakin muutamaksi tunniksi. 

Liikkuessasi kaupungilla, pidä mukana kopioita maahantulokortista, passin tietosivusta ja viisumista. Kuten kaikissa muissakin suurkaupungeissa nykyään ruuhkahuippuja, mielenosoituksia ja joukkotapahtumia kehotetaan välttämään mahdollisuuksien mukaan. Yö hostellin makuusalissa tai edullisessa Bed & Breakfast:ssä maksaa alkaen noin RUB 300 yöltä ja hotellissa noin RUB 2800 henkilöltä. 

...